© Ruurd Jelle van der Leij
Dit jaar zijn er al meer dan tien incidenten gemeld van loslopende honden die wild ernstig verwond of zelfs gedood hebben. Natuurfotograaf Ruurd Jelle van der Leij maakte het van dichtbij mee en wil baasjes met zijn aangrijpende foto's graag een boodschap meegeven.
Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten klagen al langer dat mensen hun honden niet aanlijnen en daardoor de natuur verstoren. Schapen, reeën en ander wild zijn vaak het slachtoffer en worden in het slechtste geval doodgebeten.
Het jaaginstinct komt bij loslopende honden vaak zo agressief op dat tussenbeide komen geen optie is, zegt Van der Leij tegen RTL Nieuws. "Ik was die dag aan het fotograferen in een natuurgebied in het zuiden van Friesland, toen het op een meter of 15 voor ons ineens gebeurde."
Een niet aangelijnde Friese Stabij, zo beschrijft de professionele natuurfotograaf, stoof vanuit het niets op een reegeit (een vrouwelijke ree) af. Van der Leij: "Die hond was volledig losgeslagen en enorm wild. Dan overweeg je niet eens om er tussen te springen. Dit was geen situatie om in te grijpen."
Instinctief greep hij de camera. "Ik heb gauw wat foto's gemaakt. Pas later denk je: waar kijk ik eigenlijk naar? Het zijn schokkende beelden. Uiteindelijk heb ik een jager benaderd die de ree uit haar lijden heeft verlost."
In eerste instantie besloot hij om niets te doen met de foto's, die enkele jaren geleden zijn gemaakt. Maar na de reeks incidenten van dit jaar besloot hij de foto's alsnog te publiceren op social media.
Van der Leij: "Ik dacht: als dit weer gebeurt, gooi ik ze online. Ik heb geen oordeel over hondenbezitters, maar dit hoeft niet te gebeuren. In gebieden waar aanlijnen moet, moet je dat gewoon doen!"
Hij stoort zich vooral aan de reacties die boswachters krijgen in de gebieden waar honden moeten worden aangelijnd. "Als zij er iets van zeggen, krijgen ze een weerwoord. En dan druk ik me nog voorzichtig uit. Je krijgt gewoon een grote bek."
De fotograaf kreeg meer dan duizend reacties op zijn fotobericht van meelevende mensen. "Daaronder zaten ook berichten uit Duitsland, Letland, Tsjechië en Hongarije. De gemeente Brussel wilde de foto gebruiken als waarschuwing op bomen. Ook al doen natuurorganisaties er alles aan: dit is een Europees probleem."
Meer op rtlnieuws.nl:
Schapen en reeën doodgebeten: 'Hou je hond aan de lijn'
RTL Nieuws / Chris Koenis
Eigenaren, neem je verantwoordelijkheid!! Mijn eigen hond Fay heeft een behoorlijke jachtpassie en met veel training en geduld luister ze nu 9 van de 10 keer en jaagt niet na. Maar dat is nog steeds 1 keer luisteren te weinig! Fay loopt daarom altijd aan een 20 meter lijn. Ze mag los als ze met een andere hond wil spelen, maar zodra ze uitgespeeld is en haar eigen plan wil gaan trekken gaat ze aan de lijn, OOK IN HONDEN LOS LOOPGEBIEDEN!!
Onlangs nog kwam ik een stel tegen met meerdere honden, in een daarvoor aangewezen honden los loopgebied. Een van hun honden was ervandoor en hoorde je in de verte luid, schel opgewonden blaffen. Wat de eigenaren ook deden, de hond kwam niet terug. Ze wisten me te vertellen 'dat hij een ree had gevonden, want dan blaft hij altijd zo'. Dit was dus niet de eerste keer dat deze hond dit deed. Ik vind dit werkelijk onverantwoordelijk gedrag van de eigenaren. Als een gebied aangewezen is als losloop gebied voor honden wil dit nog niet zeggen dat jouw hond niet onder Appèl hoeft te staan!!
Nog meer verbaasd was ik over het feit dat tijdens een andere wandeling, nota bene in een gebied waar honden aan de lijn moeten, iemand het onzin vond dat mijn hond niet mocht jagen. Dat was immers de natuur. Die persoon heeft duidelijk niet door dat een hond inmiddels ver afstaat van een wolf, dat een aanval zoals hierboven omschreven en gefotografeerd niets meer te maken heeft met een roedel wolven die samen efficiënt een prooi doden om op te eten. Dat de onrust, stress en angst bij wild door al die loslopende en jagende honden, vaak meerdere keren op een dag, niet te vergelijken is met een roedel wolven die een eigen territorium heeft en 1 keer samen gaan jagen, de prooi vangen, opeten en dat de rust voorlopig wederkeert omdat de wolven hun buik vol hebben. Wolven jagen bovendien op zieke, zwakke dieren. Dit zorgt ervoor dat alleen de sterke dieren zich voortplanten en de wildpopulatie gezond blijft. Dat is heel iets anders dan een hond die vanuit zijn jachtdrift een willekeurig ree of ander wild aanvalt voor de lol en deze dieren ook daarna nog onnodig lijden en vaak een langzame, pijnlijke dood sterven.
Mijn hond Banjer van 16 (omgerekend 98 mensenjaren) loopt wel los, overal. Simpelweg omdat hij in die 16 jaar nog nooit heeft nagejaagd maar vooral ook omdat hij dit door zijn hoge leeftijd en de daarbij behorende lichamelijke mankementen simpelweg niet kan!
Dus mensen, ook ik doe de dringende oproep aan alle mensen die met een hond wandelen; neem je verantwoordelijkheid, ook in de daarvoor aangewezen honden losloop gebieden. Zo zorgen we er samen ook voor dat honden welkom blijven in natuurgebieden en het niet zover komt dat honden in dergelijke gebieden verboden worden, wat op sommige plaatsen al het geval is, helaas. Allemaal dankzij die eigenaren die niet hun verantwoordelijkheid hebben genomen.