Het is een opname met Jan van van Hooff.
http://www.ntr.nl/player?id=NPS_1226778&ssid=10577
Dat je geen respect hoeft af te dwingen bij je hond om wat gedaan te krijgen en juist op een leuke manier in harmonie samen kunt leven blijkt ook uit het volgende videofragment.
Het is een opname met Jan van van Hooff. http://www.ntr.nl/player?id=NPS_1226778&ssid=10577
0 Comments
Zojuist, op veler verzoek, eindelijk maar eens een Facebookpagina aangemaakt.
Ik hoop er binnenkort aan toe te komen er meer info op te zetten. Let op; NIET ALLE HONDEN KUNNEN ZWEMMEN (LEREN)!! Het fabeltje dat een hond leert zwemmen door met de hond het water in te lopen en dan los te laten is dus zeer gevaarlijk. Met een beetje pech gaat je hond meteen kopje onder en komt hij nooit meer boven. Wat wel te doen; Lok de hond met lekkers/leuks steeds iets verder het water in. Doe dit met veel geduld. Voor sommige honden is het al heel wat in de buurt van het water te komen. Dan ligt daar een aantal keren de lat. Geleidelijk aan lok je de hond stapje voor stapje het water in en als je hond het spannend vind ga dan zelf mee het water in. Bovendien kun je dan in het water meteen ingrijpen mocht er iets mis gaan. Een zwemvest gebruiken is een zeer goede optie om ongelukken te voorkomen. In juni heb ik voor Banjer een zwemvest gekocht. Banjer is altijd al een slechte zwemmer geweest. Hij lijkt het ook iedere zomer weer ‘opnieuw’ te moeten leren. Het lijkt dan meer op watertrappelen dan op zwemmen. Zijn achterhand zakt naar beneden en zijn voorpoten komen al trappelend boven het water uit. Het zwemvest blijkt de oplossing voor zijn problemen met zwemmen. Het houdt zijn achterhand omhoog waardoor hij op een normale manier zijn voor- en achterpoten kan gebruiken met zwemmen. Het mooie is dat hij zwemmen nu ook steeds leuker gaat vinden! Vandaag moest ik zelfs het einde van het zwemmen bepalen (omdat het anders teveel werd voor zijn lijf) terwijl hij voorheen altijd zelf stopte na een korte tijd. Een super koop dus! Tijdens het seminar ‘Angst bij honden’ werd ook EMDR genoemd.
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode bij mensen om nare ervaringen te verwerken. Toen ik bekend werd met de verbluffende resultaten van EMDR heb ik als kynoloog al veel nagedacht of dit toe te passen zou zijn bij honden. Voor zover ik bekend ben met EMDR (ik ben natuurlijk geen psycholoog) is het in mijn ogen niet mogelijk dit toe te passen bij honden. Het gebruik van ‘klikjes’ die afwisselend rechts en links te horen zijn is goed mogelijk bij honden. Maar de cliënt wordt gevraagd in gedachten terug gaan naar de traumatische gebeurtenis. In mijn ogen is het onmogelijk dit te bewerkstelligen bij een hond. Men kan natuurlijk een situatie creëren waarin de hond de angst weer voelt, maar dit is een nieuwe situatie, dus een nieuwe traumatische situatie. Er veranderd helaas niets aan het oorspronkelijke trauma. Met een beetje pech krijgt de hond er zelfs een nieuw trauma bij. Overigens is mij niet bekend hoe een traumatische ervaring wordt opgeslagen als je tijdens die traumatische ervaring de ‘klikjes’ hoort. Maar dit is op zich ook niet van belang. Je weet immers helaas niet van tevoren wanneer een traumatische ervaring plaats gaat vinden. Zou je dit wel weten dan kun je ervoor zorgen dat de hond niet in deze situatie beland. Mocht jij als lezer van dit blog er anders over denken of wel een manier weten EMDR toe te passen bij honden hoor ik het natuurlijk graag!! |
AuthorMiranda Jacobs Archives
Augustus 2022
Categories |